Proceduri pentru angajarea cetatenilor straini

Romania se confrunta cu o criza accentuata a fortei de munca. O realitate tot mai preocupanta este faptul ca numerosi cetateni romani decid sa isi caute oportunitati de munca in afara granitelor tarii, ceea ce lasa multe posturi vacante. 

In fata acestei situatii, angajatorii romani isi indreapta atentia catre alte tari pentru a compensa lipsa de personal. Astfel, Romania a inceput sa inregistreze un numar record de avize acordate strainilor care obtin permise de munca pe teritoriul sau. Tari precum Sri Lanka, India, Turcia si Pakistan devin surse importante de recrutare a muncitorilor.

Aceasta tendinta nu doar ca reflecta dinamica pietei muncii, dar se incadreaza si in cadrul legal existent. Prin Ordonanta nr. 25/2014, Guvernul Romaniei ofera un cadru reglementat pentru incadrarea in munca si detasarea strainilor in tara.

Masurile adoptate reprezinta o adaptare la realitatile economice si sociale ale momentului. Este esential ca Romania sa raspunda eficient la aceste provocari, asigurand in acelasi timp o integrare adecvata a muncitorilor straini si respectarea drepturilor lor pe piata muncii.

Angajarea cetatenilor straini in Romania – principalele etape

Angajarea fortei de munca din tari aflate in afara Uniunii Europene este un proces complex ce presupune respectarea unei serii de etape bine stabilite. Angajatorii romani care doresc sa integreze astfel de angajati in echipele lor trebuie sa tina cont de urmatoarele faze esentiale:

  • Obținerea avizului de angajare: Aceasta este prima etapa si, poate, cea mai cruciala. Fara acest aviz, angajatorul nu poate proceda la angajarea unui cetatean strain. Avizul asigura ca angajatorul a primit acordul necesar de la autoritatile competente pentru a recruta un individ din afara spatiului european.
  • Obtinerea vizei in scop de munca: Dupa obtinerea avizului, candidatul strain trebuie sa solicite o viza de lunga sedere in scop de munca. Aceasta ii va permite sa locuiasca si sa lucreze in Romania.
  • Eliberarea permisului de sedere in scop de munca: Odata ce viza de lunga sedere este aprobata, ultimul pas este obtinerea permisului de sedere. Acest document este esential, deoarece legitimeaza prezenta si activitatea profesionala a cetateanului strain pe teritoriul roman.

Este important ca angajatorii sa fie bine informati si sa urmeze cu strictete aceste etape pentru a se asigura ca procesul de angajare decurge fara probleme si in conformitate cu legislatia in vigoare.

Eficienta in afaceri: Proceduri pentru angajarea cetatenilor straini
Cere oferta recrutare

Obtinerea avizului de angajare pentru muncitorii straini

Angajarea si recrutarea muncitorilor straini in Romania presupune obtinerea unui aviz de angajare. Aceasta autorizatie este eliberata de Inspectoratul General pentru Imigrari, avand la baza o serie de documente care atesta veridicitatea si legalitatea procesului.

Inainte de a demara aceasta procedura, angajatorul trebuie sa se asigure ca are in posesie urmatoarele documente:

  • Cerere motivata.
  • Dovezi legale privitoare la compania angajatoare, inclusiv atestarea situatiei fiscale curente, dovedind achitarea obligatiilor financiare pe ultimul trimestru.
  • Documente aferente locului disponibil, interne cat si din partea altor autoritati.
  • Oferta ferma de angajare a strainului.
  • Informatii despre candidat: CV, fotografii, declaratie de sanatate si cunostinte lingvistice, cazier judiciar, documentul de autorizare (daca e necesar) si copia documentului de trecere a frontierei.

Obtinerea vizei in scop de munca

Viza de lunga sedere pentru muncitorii veniti din afara granitelor este urmatorul pas pentru aceia care doresc sa lucreze intr-o alta tara. Pentru cei interesati sa obtina o astfel de viza, exista o serie de cerinte si documente care trebuie indeplinite si prezentate.

Printre documente se numara avizul de angajare deja obtinut, oferta de angajare cu salariul in clar (Aceasta este o masura de precautie pentru a se asigura ca muncitorul poate sa se intretina in perioada cat va lucra in tara respectiva), taxe, pasaport valabil etc.

Eliberarea permisului de sedere in scop de munca

Ultimul pas, dupa sosirea strainului in Romania, este depunerea cererii pentru permisul de sedere. Procesul, desi structurat, impune o atentie meticuloasa la detaliile administrative, pentru a asigura conformitatea cu legislatia romaneasca.

logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.

logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.