Care sunt conditiile de angajare pentru indieni, nepalezi si sri lankezi?

Romania se confrunta cu o criza semnificativa a fortei de munca, in special in anumite sectoare cheie ale economiei. Aceasta situatie a determinat multi antreprenori sa caute solutii pentru acoperirea deficitului de personal, inclusiv prin angajarea lucratorilor din afara tarii.

Migratia fortei de munca este adesea mai pronuntata in cazul locuitorilor din tarile mai putin dezvoltate economic, care sunt atrasi de perspectivele unui trai mai bun si de salarii semnificativ mai mari in tari mai dezvoltate. 

Aceasta situatie a dus la o crestere a angajarii imigrantilor, in special din Asia. Beneficiile pe care le aduc acesti lucratori, inclusiv diversele competente si flexibilitatea lor, sunt considerate a depasi adesea costurile cu aducerea si integrarea lor in piata muncii din Romania.

Conditii de angajare pentru indieni, nepalezi si sri lankezi

Angajarea cetatenilor straini in Romania implica un proces structurat si regulat conform legislatiei nationale, in special pentru cei din afara Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene. Procesul se desfasoara in etape clare si necesita respectarea unor conditii specifice.

Primul pas in angajarea unui cetatean strain este obtinerea avizului de angajare de la Inspectoratul General pentru Imigrari. Acest aviz permite angajarea persoanei straine, dar nu confera dreptul de a intra pe teritoriul Romaniei. Urmatorul pas este obtinerea unei vize de lunga sedere pentru munca care se elibereaza doar daca exista un aviz de angajare. Ulterior, angajatul trebuie sa obtina un permis de sedere, care atesta dreptul de a locui si lucra in Romania.

Trebuie respectate si conditiile privind salarizarea corecta si conformitatea cu legislatia in materie de timp de lucru, siguranta la locul de munca si perioade de odihna. De asemenea, angajatorii trebuie sa fie atenti la contingentul anual aprobat de Guvern pentru lucratorii straini, care nu trebuie sa fie depasit.

Angajarea imigrantilor in Romania, un proces complex si riguros

Angajarea unui imigrant din afara Uniunii Europene in Romania implica un proces detaliat si riguros, impartit in mai multe etape esentiale. Fiecare dintre aceste etape are cerinte specifice si necesita atentie sporita atat din partea angajatorului, cat si a imigrantului.

Obtinerea avizului de munca

 • Aceasta este responsabilitatea angajatorului, care trebuie sa initieze procesul pentru candidatul specific pe care doreste sa-l angajeze.
 • Pentru a obtine avizul, angajatorul depune un dosar la Inspectoratul de Imigrari, care include documentatia necesara atat din partea sa, cat si a imigrantului.
 • Avizul de munca se emite numai daca angajatorul poate demonstra ca a incercat initial sa umple pozitia vacanta cu un cetatean roman, un cetatean al unui stat membru UE/SEE, un cetatean elvetian sau un strain cu drept de sedere pe termen lung in Romania.
 • Termenul de emitere a avizului este de aproximativ 30 de zile de la inregistrarea dosarului la ghiseu.

Obtinerea vizei

 • Acest pas presupune obtinerea unei vize de la consulatul romanesc din tara de origine a lucratorului strain.
 • Durata medie de obtinere a vizei, in special in tarile asiatice, variaza intre 2 si 4 luni.
 • Cu viza obtinuta, imigrantul poate calatori in Romania pentru a semna contractul de munca.

Acordarea permisului de sedere

 • Acesta este un pas important pe care muncitorul strain trebuie sa-l faca cu sprijinul angajatorului
 • Pentru a obtine permisul, este necesar sa se depuna un nou dosar la autoritatile romane, in valabilitatea perioadei de sedere acordate prin viza.
 • Permisul de sedere este valid pentru durata contractului de munca, dar nu poate depasi un an.
Cere oferta recrutare

Angajarea imigrantilor este un proces complex, care poate dura mai multe luni si necesita o atentie deosebita la fiecare detaliu. Este crucial pentru angajatori sa abordeze aceasta procedura cu seriozitate maxima, intrucat un aviz de munca refuzat poate afecta negativ reputatia si capacitatea firmei de a obtine astfel de documente in viitor.

Beneficiile angajarii imigrantilor in economia romaneasca

In ultimii ani, Romania a devenit un punct de atractie pentru forta de munca straina, in special din Asia, oferind o solutie viabila la criza de personal calificat cu care se confrunta multe domenii. Experienta antreprenorilor romani a aratat ca integrarea lucratorilor asiatici in piata locala aduce avantaje semnificative.

 • Complementaritatea pe piata muncii

Unul dintre cele mai evidente beneficii este disponibilitatea muncitorilor straini de a presta munci pentru care exista o cerere nesatisfacuta in randul angajatilor romani. Aceasta tendinta ajuta la echilibrarea pietei muncii, oferind solutii acolo unde deficitul de personal devine o problema.

 • Dedicatie si stabilitate

De asemenea, se observa ca imigrantii sunt adesea angajati dedicati si seriosi, cu un angajament pe termen lung. Contractele de munca pe durata in general de doi ani, cu posibilitate de prelungire, aduc o stabilitate binevenita pentru antreprenori, asigurand o predictibilitate in gestionarea resurselor umane.

 • Diversitatea fortei de munca

Diversitatea de profiluri profesionale disponibile in Asia, atat calificate cat si necalificate, ofera antreprenorilor romani o gama larga de optiuni pentru a-si satisface nevoile specifice. Acest fapt a devenit si mai relevant in contextul desfiintarii Scolilor de Arte si Meserii din Romania in 2009, care a condus la o penurie acuta de meseriasi calificati.

 • Raspuns la migratia fortei de munca calificate

Migrarea lucratorilor calificati romani catre tarile din Vestul Europei a creat un deficit semnificativ pe piata interna. In aceste conditii, angajarea de cetateni straini devine o necesitate, intrucat oferirea de salarii competitive la nivel european pentru angajatii romani nu este intotdeauna fezabila.

 • Etica de munca

Imigrantii, in special cei asiatici, sunt adesea dispusi sa lucreze program extins, inclusiv sambata, adaptandu-se la cerintele si ritmul de lucru din Romania. Aceasta etica de munca solida contribuie la cresterea productivitatii si la indeplinirea obiectivelor companiilor locale.

Pentru a asigura succesul si conformitatea cu legislatia, este recomandat ca intregul proces sa fie supravegheat de o echipa specializata in domeniul recrutarii. Aceasta include de la selectia candidatilor pana la finalizarea contractuala cu lucratorul strain. Astfel, angajatorii pot evita greselile costisitoare si pot facilita o tranzitie neteda si legala pentru noii lor angajati din afara UE.

logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.

logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.