Contingent de 140.000 lucratori straini pentru 2024 (proiect)

Conform site-ului Ministerului Muncii, s-a publicat proiectul de hotarare prin care Guvernul are in proiect stabilirea pentru anul 2024 a unui contingent de 140.000 de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca locala, în crestere cu 40% fata de ultimii doi ani. Aceasta posibila modificare ar reprezenta raspunsul autoritatilor la criza de muncitori cu care se confrunta piata din Romania. Conform statisticilor oficiale numarul companiilor care au cerut eliberarea de avize de munca cu scopul de a angaja cetateni straini s-a dublat in ultimul an.

Prin promovarea migratiei legale in beneficiul societatii romanesti, precum si în beneficiul lucratorilor straini si al statelor lor de origine, obiectivul principal al autoritatilor din Romania este de a maximiza efectele pozitive si de a limita efectele negative ale migratiei în scop de muncă.

Conform datelor comunicate de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, pana la data de 9 octombrie 2023, au fost eliberate 80.375 avize de angajare/detasare si in curs de soluționare un numar de 9.748 de solicitari pentru eliberarea avizelor de angajare/detasare pentru anul curent. Prin comparatie, potrivit informațiilor furnizate de IGI, in anul 2022 au fost eliberate 108.885 avize de angajare, iar în anul 2021 au fost eliberate 49.954 avize de angajare/detasare. Numărul strainilor cu permis de sedere în scop de angajare, detasare sau activitati dependente, aflati pe teritoriul Romaniei, era de 72.337, la data de 30 septembrie 2023.

Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in perioada ianuarie – august 2023
numarul total de locuri de munca vacante era de 506.601.

Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul Ministerului Muncii.

Cere oferta recrutare
logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.

logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.