Cat dureaza sa angajezi un muncitor strain

Majoritatea angajatorilor sunt constienti ca atunci cand sunt in cautarea unui nou angajat timpul este esential. In zilele, saptamanile sau lunile in care un post important ramane neocupat, o companie poate pierde sume considerabile de bani dar si resurse valoroase. Prin urmare, este important ca angajatorii care fac angajari in strainatate sa cunoasca termenii necesari pentru a aduce diversi muncitori din strainatate.

Numeroase sunt motivele pentru care angajatorii decid sa apeleze la muncitori straini: lipsa fortei de munca, nevoia de expertiza specifica, strategia de internationalizare, etc. In cazul recrutarii unor muncitori straini se va urma o procedura specifica. Reglementarile variaza in functie de zona in care locuieste muncitorul.

Conform legislatiei in vigoare, pentru a angaja cetateni straini, un angajator roman trebuie sa indeplineasca anumite obligatii si sa respecte anumiti pasi care, in cazul cetatenilor din afara Uniunii Europene nu sunt foarte simpli. 

Drept urmare, perioada si nivelul de dificultate in ceea ce priveste procesul de angajare al unui muncitor strain depinde de originea cetateanului care urmeaza sa fie angajat in Romania. Formalitatile sunt complexe si pot dura pana la sase – opt luni si au un cost de cateva sute de euro doar cu taxele guvernamentale pentru fiecare persoana in parte (avizul de munca, viza de munca, permisul de sedere).

Pentru a putea angaja un cetatean strain, un angajator trebuie sa dovedeasca ca a intreprins toate formalitatile necesare pentru ocuparea cu prioritate a postului vacant de catre un cetatean al unui stat membru UE sau al Spatiului Economic European, de catre un cetatean al Confederatiei elvetiene sau de catre un strain cu drept de sedere pe termen lung pe teritoriul Romaniei.

Care sunt pasii de urmat pentru a angaja un muncitor strain?

Daca ai in vedere angajarea unor muncitori straini primul pas este acela de a crea o strategie interna prin care se vor putea trasa obiectivele principale pentru integrarea acestor cetateni straini. Un alt pas necesar in angajarea unui muncitor strain este alegerea profilului angajatului care se potriveste cel mai bine nevoilor si activitatii angajatorului. 

Astfel, exista mai multe optiuni, conform art. 2, alin (1) din OG 25/2014:

  • Lucrator permanent – cetateanul strain angajat pe teritoriul Romaniei cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata, incheiat cu un angajator in baza autorizatiei de munca.
  • Lucrator stagiar – cetateanul strain angajat pe teritoriul Romaniei in baza unui permis de munca, posesor al unei diplome de studii superioare sau care urmeaza o forma de invatamant superior intr-un stat tert, care participa pe teritoriul Romaniei la un program de stagiu, cu durata determinata, in vederea perfectionarii pregatirii profesionale sau a obtinerii unei calificari profesionale, precum si a imbunatatirii cunostintelor lingvistice si culturale;
  • Lucrator “au pair” – strainul angajat temporar de o familie gazda, pe teritoriul Romaniei, pentru a-si imbunatati cunostintele si competentele lingvistice in schimbul unor activitati usoare de menaj si de ingrijire a copiilor;
  • Lucratorul sezonier este cetateanul strain care isi pastreaza resedinta principala intr-un stat tert dar locuieste legal si temporar pe teritoriul Romaniei, fiind angajat cu contract de munca pe perioada determinata.

Cetateanul strain care urmeaza sa fie angajat pe teritoriul Romaniei trebuie sa fie calificat pentru postul pe care angajatorul intentioneaza sa il ocupe. Cu alte cuvinte, trebuie sa detina un nivel minim de instruire dar si competente tehnice pentru postul vacant. Procesul de angajare presupune o multime de pasi, pasi care depind unul de celalalt. 

O etapa noua este demarata doar dupa ce etapa anterioara s-a finalizat cu succes. Pentru majoritatea acestor pasi legali termenul de verificare, de prelucrare si de emitere a documentului solicitat este de 30 de zile. Daca sunt necesare verificari suplimentare termenul se poate prelungi cu pana la 15 zile. Dupa ce procesul de selectie este incheiat cu succes, angajatorul poate incepe procesul de imigrare.

Un alt pas necesar este obtinerea avizului de munca

In functie de durata sederii si in functie de contractul de munca, avizele de munca pot fi urmatoarele: in scop de angajare permanenta sau in scop de detasare. Avizul de munca in scop de detasare este valabil 1 an intr-o perioada de 5 ani. 

Incepand cu al doilea an de prezenta pe teritoriul Romaniei, angajatul trebuie sa semneze un contract de munca cu compania din Romania si sa obtina astfel un aviz nou de munca. Avizul de munca in scop de angajare locala este acordat lucratorilor permanenti.

Viza de lunga sedere pentru angajare/detasare este un alt pas care trebuie urmat

Cererea pentru a obtine viza de lunga sedere se va depune la consulatul Romaniei din strainatate.

Permisul de sedere in Romania

Acesta se obtine prin depunerea unei solicitari la autoritatile de imigrare. Cetateanul strain trebuie sa fie prezent in mod obligatoriu in momentul depunerii solicitarii.

Descopera cum poti aduce valoare echipei tale prin angajarea muncitorilor straini
Cere oferta recrutare

Ce trebuie sa stii daca alegi sa angajezi muncitori din afara UE, CE sau SEE

Daca vrei sa angajezi un muncitor din afara Uniunii Europene trebuie sa stii ca, in primul si in primul rand va trebui sa obtii un aviz de angajare pentru acesta. Avizul de angajare necesita intocmirea unui dosar si platirea unor taxe la Inspectoratul General pentru Imigrari din judetul in care compania angajatoare isi are sediul. 

Taxele se vor stabili in functie de categoria din care muncitorul face parte. Pentru avizul de angajare sunt necesare si urmatoarele acte:

  • o cerere de motivare a angajarii;
  • certificatul de inregistrare al firmei la Registrul Comertului, original si copie;
  • certificatul de atestare fiscala cu privire la achitarea obligatiilor la bugetul de stat;
  • fisa postului pentru locul de munca vacant;
  • dovada publicarii anuntului pentru locul de munca vacant;
  • oferta de angajare din partea companiei/firmei;
  • CV-ul muncitorului strain care urmeaza sa fie angajat;
  • declaratia facuta de cetateanul strain ca este apt de munca din punct de vedere medical si ca detine cunostinte minime de limba romana;
  • cazierul cetateanului strain;
  • cazierul judiciar al firmei care urmeaza sa angajeze cetateanul strain;
  • doua fotografii ale cetateanului strain;
  • o copie a documentului de trecere a frontierei valabil (pasaport).

Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un cetatean strain din afara UE, CE sau SEE pentru a fi angajat in Romania?

Urmatoarele conditii trebuie intrunite pentru ca un cetatean strain provenind din afara UE, CE sau SEE sa poata fi angajat in Romania cu aviz de angajare:

  • Indeplineste conditiile speciale de pregatire, experienta in activitate si autorizare;
  • Face dovada faptului ca este apt din punct de vedere medical pentru a desfasura activitatea respectiva;
  • Nu are antecedente penale care sa fie incompatibile cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare;
  • Angajatorul are platite la zi obligatiile spre bugetul de stat;
  • Angajatorul desfasoara o activitate compatibila cu functia pe care ar trebui sa o exercite cetateanul strain;

Un cetatean strain are dreptul de a solicita o viza de lunga sedere pentru angajare in munca in termen de 60 de zile de la data obtinerii avizului de angajare de angajator. Aceasta viza este aprobata de Centrul National de Vize si se acorda pe o perioada limitata, in general de 90-180 de zile.

De ce sa recrutezi muncitori straini? Cateva motive

Poate ai observat si tu ca din ce in ce mai multe companii apeleaza la recrutarea internationala. De cele mai multe ori nu au alte optiuni. Unele sectoare industriale cheie se lupta sa gaseasca muncitori calificati in Romania. 

Exista mai multe motive pentru aceasta situatie: imbatranirea populatiei si lipsa de personal calificat pentru ocupatiile care necesita un nivel ridicat de calificari sau expertiza. In Romania, teritoriile sunt mari, la fel ca si ambitiile, dar nu exista suficient personal pentru a satisface nevoile de expansiune si dezvoltare.

Alegand sa angajezi muncitori straini te vei deschide spre noi modalitati de lucru. Este clar ca prezenta angajatorilor din alte parti, din alte tari aduce cu sine un set de diferente. Acesti angajati vor avea diferite moduri de a gandi o solutie si de a rezolva o problema. 

Vor avea, de asemenea, moduri diferite de lucru, ceea ce ar putea aduce noi perspective pentru afacerea ta. O echipa diversa are performante mai bune. Cele mai bune legaturi sociale se creeaza la locul de munca.

Angajand muncitori straini iti promovezi afacerea la nivel international. Iata o situatie ipotetica: colaborezi cu o firma internationala de recrutare si participi la un targ international de imigratie. Zeci, chiar sute de candidati se inscriu si sunt interesati de o cariera in domeniul tau de activitate.

Imagineaza-ti pentru o clipa potentialul de a-ti promova afacerea/compania in alta parte. Pe langa aceasta componenta internationala, iti poti promova compania si la nivel national. Cu cat exista mai multa diversitate si mai mult interes fata de compania ta, cu atat aceasta va fi mai vizibila pentru toti actorii din sectorul in care activezi.

logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.

logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.