Cat costa sa angajezi muncitori straini din Asia?

Contextul actual din Romania ne prezinta o situatie demografica preocupanta. Proiectiile sugereaza ca, daca ne mentinem pe aceeasi traiectorie, populatia noastra ar putea scadea la 16 milioane pana in 2050.

Mai mult, aproape 200.000 de concetateni aleg sa isi caute oportunitati peste hotare in fiecare an, iar doar jumatate dintre acestia revin in tara in decursul aceluiasi an. Astfel, piata muncii resimte acest impact, facand tot mai dificil pentru companii sa identifice candidatul potrivit.

O posibila solutie pe termen extins o reprezinta lucratorii din tari din afara UE precum India, Nepal sau Sri Lanka. Datorita nivelului salarial competitiv din Romania, acestia gasesc aici oportunitati atractive. Si, chiar daca aducerea de personal, fie el calificat sau necalificat, din Asia ar putea parea costisitoare la prima vedere, realitatea este ca aceste cheltuieli sunt mai rezonabile decat s-ar presupune.

De ce companiile romanesti sunt in cautare de firme de recrutari cu muncitori straini din Asia?

Odata cu migrarea muncitorilor romani catre alte tari in cautarea unor oportunitati economice mai avantajoase, piata muncii din Romania a resimtit un gol semnificativ. Acest decalaj se manifesta, in special, in serviciile oferite si in calitatea acestora, provocate de absenta profesionistilor experimentati in anumite domenii. Ca raspuns, angajatorii romani s-au orientat tot mai mult spre aducerea fortei de munca din strainatate si in special din Asia.

Se pune intrebarea: de ce este forta de munca asiatica atat de cautata de companiile de pe teritoriul romanesc? Ei bine, exista mai multe motive. Angajarea lor se realizeaza, de obicei, pe termen lung – adesea pentru doi ani sau mai mult, asigurand astfel stabilitatea operationala. Valorile pe care le aduc, alaturi de seriozitate, profesionalism si rezistenta fizica, ii pozitioneaza ca optiuni atractive pentru diverse sectoare unde exista o cerere crescuta de personal.

In plus, capacitatea lor de a se adapta rapid, motivatia de a oferi un trai mai bun familiilor lor si economia pe care o reprezinta pentru angajatori sunt aspecte care le consolideaza valoarea in cadrul pietei muncii romanesti. Daca sunteti in cautarea de solutii eficiente pentru nevoile de personal ale afacerii dumneavoastra, angajarea muncitorilor asiatici poate fi o strategie de luat in considerare.

Motive pentru care sa alegeti muncitori straini din Asia pentru companiile pe care le conduceti

Forta de munca provenita in special din Asia, care alege sa lucreze in Romania, este adesea fluenta in engleza, se adapteaza cu usurinta si are un caracter sociabil. Majoritatea acestor angajari se canalizeaza prin intermediul companiilor de recrutare personal strain, cu experienta atat cu privire la procedura din Romania, cat si cu o practica experimenta la nivel de Asia.

Procesul de recrutare este meticulos si include diverse etape de evaluare. Noi, la TaktRecruitment, ne asiguram ca fiecare candidat este aliniat la cerintele companiei dumneavoastra. Veti fi la curent cu toate optiunile de recrutare si vom gasi impreuna cea mai eficienta solutie pentru pregatirea documentelor necesare.

Este de mentionat ca remuneratia unui muncitor necalificat, insa cu experienta si serios, din Asia se situeaza in jurul salariului minim din Romania, la care se adauga cazare si bonuri de masa.

Pe langa salariul oferit, care mereu se va raporta si la grila salariala avuta de angajator, compania va trebui sa achite si un onorariu catre companie de recrutare. Acest onorariu variaza in functie de categoria de salariat (spre exemplu recrutarea unui muncitor necalificat este realizata cu costuri mai mici decat recrutarea unui lucrator in domeniul IT).

Onorariul catre compania de recrutare variaza de la companie la companie, incluzand de cele mai multe ori cheltuieli generate de procedura depunerii dosarelor pentru obtinerea avizelor de munca, dosarelor pentru obtinerea vizei, dosarelor pentru obtinerea permiselor de sedere, traduceri si legalizari, cheltuieli de transport international si national etc.

De asemenea, onorariul poate varia si in functie de numarul de persoane care se doresc a fi recrutate, un numar mai mare beneficiind de reduceri.

Cere oferta recrutare

Conditiile impuse in cautare de forta de munca din Asia

  • Angajatorul trebuie sa fie la zi cu platile catre stat;
  • Activitatea angajatorului trebuie sa corespunda cu rolul candidatului; 
  • Candidatul trebuie sa fie medical apt pentru post; 
  • Absenta antecedentelor penale care ar putea intra in conflict cu functia dorita; 
  • Incadrarea in contingentul anual definit prin hotarari guvernamentale; 

La TaktRecruitment, ne dedicam sa va sprijinim in toate etapele procesului de recrutare, asigurand o compatibilitate perfecta intre candidati si nevoile companiei dumneavoastra.

De ce sa colaborezi cu o agentie de recrutare pentru angajarea muncitorilor straini?

Atunci cand doriti sa aduceti in echipa dumneavoastra profesionisti din afara granitelor Romaniei, in special din zone non-UE, este esential sa consideri colaborarea cu o agentie specializata in recrutare, care se bucura de o reputatie cunoscuta, cu experienta reala in domeniu.

Integrarea noilor angajati in cadrul organizational necesita formalitati specifice si multa rigoare. Aici, TaktRecruitment.ro intervine pentru a va asista in fiecare pas al procesului, asigurandu-va ca angajati cei mai potriviti candidati pentru nevoile dumneavoastra, intr-un mod eficient si fara batai de cap.

Orice demers legat de recrutarea fortei de munca din Asia, de exemplu, necesita o abordare minutioasa si cunoastere aprofundata a domeniului. Prin transferul acestor responsabilitati catre o companie precum a noastra, va asigurati ca procesul se desfasoara fluid si ca investitia dumneavoastra in resurse umane va fi una de succes, contribuind la cresterea si dezvoltarea afacerii.

Sugeram clientitilor sa se ghideze dupa 3 piloni esentiali pentru a recrutare de succes:

  1. cunoaste-ti recrutorul (este extrem de important sa alegi un partener de incredere, cu o experienta reala, cu o echipa formata din profesionisti, care sa ofere toate informatiile in mod transparent si aplicat)
  2. implica-te activ in procesul de recrutare (acorda toate informatiile relevante pentru pozitia cautata, fii prezent in cadrul interviurilor, solicita probe practice la care sa fii prezent ca si angajator, solicita programe de pregatire anterior sosirii etc.)
  3. mentine legatura cu recrutorul si dupa ce au sosit strainii in tara.( dupa sosire strainilor mentine un dialog cu recrutorul pentru a realiza procesul de acomodare cat mai eficient. De cele mai multe ori, companiile care aduc forta de munca nu realizeaza o integrare corecta din punct de vedere al strainului, ci mai mult o integrare corecta din punctul lor de vedere)
logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.

logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.