Onestitatea si interesul mare acordat muncii – doua calitati ale salariatilor straini care lucreaza in Romania

Onestitatea și interesul mare acordat muncii – două calități ale salariaților străini care lucrează în România

In general, indiferent de domeniul de activitate, angajatii sunt esentiali in modul de functionare a unei companii si, implicit, au o contributie majora in succesul sau esecul unei afaceri. Daca anumite sectoare din Romania nu sufera la acest capitol, altele sunt afectate de faptul ca lucratorii romani refuza sa ocupe mii de locuri de munca vacante.

Intr-un comunicat emis de Institutul National de Statistica se arata faptul ca in primul trimestru al anului 2021, numarul locurilor de munca vacante a fost de 38400, in crestere cu 2800 fata de trimestrul anterior. Din totalul locurilor de munca vacante, sectorul bugetar a insumat putin sub o treime, sectorul privat fiind cel mai dezavantajat. Avand in vedere aceste date, dar si din alte considerente, angajatorii romani apeleaza la importul de lucratori straini, din state non-UE, pentru a isi acoperi deficitul. Datele transmise de Inspectia Muncii, inregistrate pana la 18 martie 2021, arata ca pe teritoriul tarii noastre au contracte de munca inregistrate 4708 cetateni vietnamezi, 3805 lucratori din Nepal, aproximativ 2800 din India si tot atatia din Sri Lanka, iar la sfarsitul clasamentului se situeaza cetatenii filipinezi, cu un numar de aproximativ 1300. Acestora li se mai adauga si alti lucratori asiatici. Mai mult, la sfarsitul lunii februarie a acestui an, Ministrul de Externe din Bangladesh anunta ca Romania va recruta 2000 de muncitori din Bangladesh, potrivit Agerpres.

Angajatorii romani sunt multumiti de salariatii straini

Angajatorii romani se arata multumiti de lucratorii asiatici din mai multe motive. Principalele trei dintre acestea sunt detaliate in randurile urmatoare.

Asiaticii isi respecta locul de munca

Facand referire mai ales la muncitorii romani necalificati, angajatorii se confrunta uneori cu anumite impedimente. Concret, daca in cazul muncitorilor romani se intampla sa se consume alcool la locul de munca sau sa fie afectat randamentul din cauza lucratorilor care vin la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice, riscul ca lucratorii straini sa aiba acelasi comportament este aproape de zero. In majoritatea cazurilor, lucratorii straini nu consuma alcool deoarece respecta normele cerute de religia pe care o au.

Lucratorii straini acorda interes locului de munca

Lucratorii straini vin in Romania cu un obiectiv clar: acela de a munci. Nu isi doresc sa creeze probleme, vor sa fie apreciati de angajatori, sa aiba un loc de munca stabil si sa stranga bani pentru a isi sustine familiile ramase in tarile de origine. Interesul crescut pe care il au fata de mentinerea locului de munca nu poate fi decat in beneficiul angajatorilor romani, care prefera sa isi desfasoare activitatile cu astfel de lucratori.

Productivitate crescuta si onestitate

Datorita perceptiei pe care o au fata de munca, inradacinata in cultura lor, muncitorii asiatici sunt recunoscuti pentru productivitatea crescuta si pentru onestitatea de care dau dovada fata de angajator.

Productivitatea crescuta se reflecta si in faptul ca salariatii straini sunt deschisi la ideea de a efectua ore suplimentare. In plus, in ideea de a face cat mai multe economii, lucratorii asiatici prefera sa isi ia concediu o singura data pe an sau o data la doi ani, pentru a isi vizita familiile. In rest, angajatorii beneficiaza de prezenta constanta si stabila a salariatilor la locul de munca.

Afaceristii romani prefera forta de munca din afara tarii

In afara calitatilor pe care le au lucratorii straini, dovada clara a faptului ca firmele din Romania prefera forta de munca din afara tarii sta in cifre. Rezultatele unui sondaj realizat de Frames & Train Your Brain, la care au participat 250 de companii din diverse domenii, in martie 2019, arata ca 6 din 10 oameni de afaceri doreau inca de atunci sa ocupe locurile de munca vacante cu muncitori straini.

In acelasi barometru, 76% dintre respondenti au caracterizat lucratorii straini ca fiind muncitori, seriosi si profesionisti.

Cere oferta recrutare
logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.

logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.