Eveniment Romanian – French Nuclear Days

Evenimentul “Zilele nucleare romano-franceze” au avut loc la Bucuresti in perioada 22-23 noiembrie 2022, reunind reprezentanti ai industriilor nucleare din ambele tari, autoritati si institute de cercetare. Evenimentul a fost organizat de Forumul Atomic Roman (ROMATOM), Asociatia Franceza a Industriei Nucleare (GIFEN) si Nuclear Valley, cu sprijinul Ambasadei Frantei in Romania si al Ministerului Energiei al Romaniei.

Echipa TAKT Recruitment, un important furnizor de servicii de recrutare a fortei de munca din Asia, externalizare si consultanta pentru diverse industrii, a fost invitata sa participe la acest eveniment ca potential partener atat pentru companiile franceze, cat si pentru cele romanesti. Membrii echipei TAKT au avut sansa sa se intalneasca cu reprezentanti ai unor companii dintre care amintim EDF, Framatome, Orano, CEA, Nuclearelectrica, Romatom. Au participat de asemenea la prezentari si mese rotunde pe teme precum securitatea nucleara, dezafectarea, managementul deseurilor, noi proiecte si inovatii.

Obiectivul principal al evenimentului a fost consolidarea cooperarii bilaterale dintre Romania si Franta in domeniul energiei nucleare, mai ales in lumina planurilor Romaniei de a-si extinde capacitatea nucleara prin construirea a inca doua reactoare la Cernavoda si reamenajarea celor existente.

Romania este una dintre putinele tari din Europa care detine o pondere semnificativa a energiei nucleare in mixul sau electric, ajungand la aproximativ 20%. La Cernavoda opereaza doua reactoare CANDU-6. Romania este, de asemenea, membra a Euratom si participa la mai multe proiecte internationale de cercetare privind fuziunea nucleara si reactoare avansate.

Franta este lider mondial in energia nucleara, cu 56 de reactoare producand aproximativ 70% din electricitatea necesara. Este un jucator important in dezvoltarea reactoarelor de noua generatie, cum ar fi EPR si SMR. Franta sprijina ambitiile Romaniei de a-si dezvolta sectorul nuclear ca parte a strategiei sale de tranzitie energetica.

Evenimentul a reprezentat o oportunitate pentru ambele parti de a face schimb de bune practici, de a identifica potentiale zone de colaborare si de a-si prezenta produsele si serviciile. Printre momentele importante ale evenimentului au fost:

– Semnarea unui Memorandum de Intelegere intre ROMATOM si GIFEN pentru consolidarea cooperarii lor pe diverse teme legate de energia nucleara.

– Prezentarea mai multor proiecte care implica companii sau institutii romanesti si franceze, precum:

– Proiectul de renovare a Unitatii 1 de la Cernavoda de catre SNN (compania nationala nucleara romaneasca) si Orano (grup multinational francez specializat in energie nucleara).

– Studiul de fezabilitate pentru Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda de catre SNN si EDF (compania de energie electrica de stat franceza).

– Dezvoltarea unui prototip de reactor modular mic (SMR) de catre CNRS (Centrul National de Cercetare Stiintifica Franceza) si RATEN ICN (Institutul Roman de Cercetare Nucleara).

– Participarea IFIN-HH (Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei) la ITER (proiectul international de reactoare experimentale de fuziune).

– Organizarea de intalniri B2B intre companii romanesti si franceze interesate in dezvoltarea de parteneriate sau joint ventures.

Evenimentul a fost un succes atat din punct de vedere tehnic, cat si diplomatic. A demonstrat ca Romania si Franta impartasesc o viziune comuna asupra rolului energiei nucleare ca sursa de energie electrica curata, fiabila si competitiva, care poate contribui la atingerea obiectivelor climatice. A subliniat faptul ca exista multe oportunitati de cooperare intre industriile nucleare ale ambelor tari, care pot beneficia de punctele lor forte complementare.

Cere oferta recrutare
logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.

logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.