Cum beneficiaza Romania de pe urma salariatilor straini angajati de antreprenorii romani?
La sfarsitul anului trecut, antreprenorii romani asteptau cu nerabdare decizia Guvernului privind stabilirea contingentului anual de lucratori nou-admisi pe piata muncii. Daca momentan contingentul a fost stabilit la 25.000, prin H.G. nr. 1133/2021, deficitul major de forta de munca din Romania s-ar putea sa determine Guvernul sa mareasca numarul de lucratori straini admisi in tara noastra in 2021.
Cel mai probabil, antreprenorii asteapta o revizuire a numarului in a doua jumatate a acestui an. O arata datele oferite de ANOFM, conform carora numarul de locuri de munca vacante declarate in perioada ianuarie-mai 2021 este de peste 160000. Aproape 30000 dintre acestea au fost comunicate in mod repetat de catre angajatori.
Avand in vedere situatia generata de deficitul fortei de munca, de pandemie, dar si de interesul antreprenorilor romani cu privire la angajarea salariatilor din tari non-UE, Guvernul nu ar avea motive pentru a refuza o eventuala marire a contingentului. In plus, Romania poate beneficia de pe urma salariatilor straini care ajung sa lucreze local.
In contextul globalizarii, atragerea si mentinerea fortei de munca din strainatate sunt aspecte esentiale pentru competitivitatea economica. Daca alte tari au inteles acest lucru acum mai mult timp, importand forta de munca din Asia, Romania s-a aliniat trendului recent.
Angajatii straini contribuie la cresterea economiei
Angajatii straini contribuie la cresterea bugetului tarii inainte de a ajunge in Romania si de a incepe sa lucreze. Cum este posibil acest lucru? Demersurile de angajare a cetatenilor straini non-UE implica formalitati complexe si costurile aferente acestora. In general, pentru fiecare persoana angajata, costurile care includ eliberarea avizului de munca si a altor documente ajung la cateva sute de euro. Concret, angajatorul plateste statului roman 100 de euro pentru eliberarea permisului de angajare pentru lucratorii permanenti, inalt calificati, stagiari, transfrontalieri, detasati sau au pair, respectiv o taxa de 25 de euro pentru lucratorii sezonieri. Ulterior, angajatul strain plateste taxa de 120 de euro aferenta vizei, dar si cea pentru obtinerea permisului unic, in valoare totala de aproximativ 170 de euro (120 de euro plus 259 lei).
In plus fata de aceste sume, angajatorii platesc impozitele, taxele si toate celelalte contributii prevazute de lege, pentru fiecare lucrator strain angajat.
Angajatorii isi dezvolta mai rapid activitatea
Desi antreprenorii angajeaza lucratori straini non-UE din necesitate, datorita acestei decizii ei ajung sa isi imbunatateasca si dezvolte activitatea. Asadar, beneficiile aduse de lucratorii non-UE pentru angajatori si, implicit, pentru Romania, sunt numeroase.
Calitatile pe care le au lucratorii asiatici, dintre care pot fi amintite seriozitatea si disciplina, ii transforma pe acestia intr-o resursa economica foarte valoroasa. Angajatii care isi iau in serios sarcinile de serviciu sunt mult mai productivi, crescand, astfel, nivelul de dezvoltare al companiei pentru care lucreaza. O activitate dezvoltata presupune, in majoritatea cazurilor, si un profit mai mare al companiei. Pe langa beneficiile angajatorului din acest punct de vedere, exista avantaje si de partea statului roman, care va incasa impozite pe profit mai mari.
Angajatii straini – importanti pentru contributiile sociale
Spre deosebire de salariatii romani, cei din Asia nu doresc sa isi schimbe locul de munca des si isi respecta contractele. Acestia sunt multumiti de salariile primite, dar si de conditiile de munca, fiind mult mai bune decat in tarile de origine. Stabilitatea in munca de care dau dovada lucratorii straini non-UE aduce avantaje pe termen lung atat angajatorilor, cat si statului roman.
Pe de o parte, angajatorii lucreaza cu salariati disciplinati, pe care se pot baza un timp indelungat. Datorita acestui aspect, nivelul afacerilor poate fi mentinut si chiar dezvoltat. Pe de alta parte, contributiile sociale platite catre statul roman in mod constant un timp indelungat ajuta la cresterea fondurilor pentru sistemul medical si cel de pensii. Asadar, stabilitatea muncitorilor non-UE se dovedeste a fi profitabila atat pentru angajator, cat si pentru bugetul de stat.
Asadar, globalizarea si oportunitatea de a angaja lucratori straini care provin din tari din afara spatiului european poate aduce numeroase beneficii pentru piata fortei de munca din Romania, precum si pentru economia tarii. Forta de munca straina este necesara si avantajoasa pentru antreprenorii romani, care sunt pusi in situatia de a suplini deficitul pe care il inregistreaza tara noastra din acest punct de vedere.