Cosmin Serban: India reprezinta o mare oportunitate pentru antreprenorii romani
India a ajuns sa furnizeze forta de munca in mai multe colturi ale lumii, chiar si in Romania, reprezentand o mare oportunitate pentru antreprenorii de la noi, dupa cum a explicat Cosmin Serban, Managing Director si Co-Founder, TAKT Recruitment, in cadrul dezbaterii profesionale organizate de platforma Globalconstructmanager.ro, cu tema ”Forta de munca straina – avantaj sau provocare”.
Avantaj pentru Romania
”India este o tara mare, cu o populatie nelimitata pentru recrutori si, in ultimii ani, a aparut un avantaj deosebit, deoarece in tarile din Golf a scazut destul de puternic nivelul lucrarilor in constructii si foarte multi lucratori din domeniu s-au reintors la casele lor din India si, obisnuiti cu salarii mai bune si cu un anumit sistem si standard, cauta in continuare oportunitati de angajare peste hotare, in special, in zonele mai dezvoltate, cum ar fi Europa. Dupa cum se stie, Romania se confrunta cu o lipsa din ce in ce mai mare a lucratorilor din constructii si, asa cum romanii nostri pleaca din ce in ce mai mult catre tarile din Vest, pentru conditii de munca mai bune si salarii mai mari, asa si cetatenii indieni sau alti asiatici cauta acelasi lucru in Europa de Est. Tocmai de aceea, India reprezinta pentru antreprenorii din Romania o oportunitate”, a explicat Cosmin Serban.
Compania TAKT aduce in principal forta de munca din India si grupul din care face parte se ocupa de acest lucru de mai bine de 20 de ani, insa doar de cativa ani furnizeaza forta de munca indiana pentru Romania, initial, furnizand doar pentru tarile din Golf si Anglia.
Zone specializate pe diverse domenii
Unul dintre avantajele Indiei este, potrivit lui Cosmin Serban, faptul ca fiecare zona este specializata pe diverse domenii, iar acest lucru ajuta recrutorii in identificarea tipului de forta de munca. Spre exemplu, intr-o anumita zona, se construiesc nave de lupta, submarine pentru Franta, ceea ce inseamna ca de acolo pot fi recrutati sudori, mecanici, lacatusi etc.. In domeniul constructiilor, indienii se preteaza mai bine pe zona de dulgherie, fierari betonisti, pavatori, sudori de toate tipurile. Iar avantajul este ca se gasesc cu usurinta si se pot recruta persoane cu 8 -12 ani de experienta, care au lucrat in alte tari si ofera siguranta ca sunt profesionisti si de incredere, in opinia lui Cosmin Serban.
Echipe mixte, care sa dea randament
Reprezentantul TAKT Recruitment a explicat si cum vede atingerea obiectivelor legate de munca: ”Trebuie sa pornim de la diferentele culturale, care sunt cele mai importante si de care se vor lovi inca de la inceput, iar in acest sens sugeram tipul de consultanta pe managementul lucratorilor straini. La inceput, echipele nu trebuie create intr-un sistem mixt, pentru ca ar fi un soc destul de puternic si prea devreme pentru cetatenii straini, in special. Acestia au nevoie de cateva luni de acomodare cu tara, cu managementul, cu mancarea etc. si, ulterior, este chiar benefic sa introduci lucratori romani in echipe. Recomand ca, la inceput, la fiecare 10-15 lucratori straini sa recruteze si un supervizor strain, care are mai multa experienta, cunoaste mai bine limba engleza si va relationa cu superiorul si, in jos, cu echipa. Sefii de echipa sau supervizorii sunt foarte importanti, chiar daca la inceput ei presupun un cost suplimentar pentru client, insa, pe termen mediu, merita investitia, pentru ca o parte din grijile de zi cu zi, ca antreprenor roman ti le iei de pe cap.”
Potrivit lui Cosmin Serban, ca motivatie, pachetele de management sunt negociate inca de la inceput si ofera conditii angajatilor straini, tinand cont de cultura si cerintele acestora.
Cum decurge recrutarea
In cadrul pachetului de consultanta oferit de companiile TAKT, se urmaresc lucratorii la locul de munca actual, se incearcă identificarea persoanelor cu capacitati de a fi potentiali sefi de echipa si, astfel, se formeaza o echipa coerenta, cu supervizor, chiar daca nu exista initial. Se reorganizeaza echipele, se fac echipe mixte intre acesti lucratori, se creeaza o schema de competitivitate constructiva de lucru, iar la sfarsitul lucrarilor exista niste bonusuri.
”In continuare, recrutarea clasica, in care se aduce lucratorul strain si se angajeaza de catre clientul final, este cea mai raspandita la momentul de fata, pentru ca este cel mai facil pentru compania de recrutare. Sunt doua mari zone in Romania pe recrutari de forta de munca straina: firmele de recrutare, care aduc forta de munca straina, si mai sunt jucatorii din piata, cei mari, consacrati international, care ofera leasing de personal sau, potrivit legii romane, mai explicit, sunt agentii de munca temporara, care insa peste 95% lucreaza cu cetateni locali”.