Migratia in Romania in scop de munca – Obtinerea documentelor si taxele aferente
In contextul migratiei internationale, Romania fiind unul dintre cei mai mari exportatori de lucratori in Europa, si luand in calcul fenomenul de imbatranire a populatiei din tara noastra, foarte multi antreprenori se confrunta cu un deficit considerabil de forta de munca. Consecintele acestui fapt afecteaza firmele romanesti, care se vad puse in situatia de a isi reduce capacitatea si de a nu mai putea raspunde corespunzator cererii de pe piata.
Ce solutii au angajatorii la criza de resurse umane?
Una dintre cele mai practice solutii pe care le au antreprenorii in incercarea de a combate criza lucratorilor este aducerea de forta de munca din state non-UE, preponderent din tarile asiatice in care exista un exces de resurse umane, asa cum sunt India, Pakistan, Nepal, Bangladesh si altele.
Insa, migratia in Romania in scop de munca implica un proces destul de elaborat, cu care este recomandat sa se familiarizeze atat angajatorii, cat si potentialii lucratori. Prin acest articol ne propunem sa oferim toate informatiile necesare in acest sens, intr-o maniera usor de parcurs si de inteles.
Ce categorii de lucratori straini pot fi angajati in Romania?
Conform OUG nr. 25 din 26 august 2014, persoanele straine care se pot angaja in Romania sunt impartite in mai multe categorii:
- lucrator permanent;
- lucrator stagiar;
- lucrator au-pair;
- lucrator sezonier;
- lucrator transfrontalier;
- lucrator inalt calificat;
- lucrator detasat;
- personal cu calificare speciala.
Vom discuta in continuare despre lucratorii permanenti si cei sezonieri.
Lucratorul permanent este o persoana straina care lucreaza in baza unui contract individual de munca (cu norma intreaga, pe perioada determinata sau nedeterminata) incheiat cu angajatorul. Daca perioada este determinata, aceasta se va prelungi conform conditiilor prevazute in Codul Muncii, fara sa fie nevoie de un nou aviz de angajare. Trebuie, insa, sa fie mentinute conditiile initiale de angajare.
Pe de alta parte, lucratorii sezonieri se incadreaza in munca in sectoare in care activitatea firmelor angajatoare se desfasoara in functie de succesiunea anotimpurilor, in baza unui contract de munca pe durata determinata. Durata nu poate depasi 6 luni intr-un interval de 12 luni, iar contractul nu se poate prelungi, conform art. 11 al OUG 25/ 2014.
Pasii necesari pentru angajarea strainilor in Romania si taxe aplicabile
Conform datelor disponibile pe site-ul Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI), pentru angajarea lucratorilor straini in Romania si mentinerea acestora in legalitate sunt necesari urmatorii pasi:
- Obtinerea avizului de munca
- Obtinerea vizei de lunga sedere in scop de angajare
- Obtinerea permisului unic
Obtinerea avizului de munca – documente si taxe
Este necesar ca angajatorul care doreste sa aduca forta de munca din strainatate sa obtina un aviz de angajare de la autoritatile competente in acest sens. Este vorba despre IGI din judetul in care firma care urmeaza sa angajeze are sediul social. Avizul de angajare trebuie obtinut pentru fiecare viitor salariat in parte, iar despre conditiile generale de obtinere pot fi citite informatii detaliate aici.
Avizul de munca pentru un lucrator permanent se elibereaza in baza unui dosar intocmit de catre angajator (de cele mai multe ori prin agentia de recrutare care lucreaza inclusiv cu avocati specializati), care contine urmatoarele documente:
- cerere in care se stipuleaza motivul solicitarii;
- dovada care atesta ca angajatorul este imputernicit legal;
- certificatul de inmatriculare a firmei – copie si original, emis de registrul comertului;
- certificat constatator din care sa reiasa ca firma nu a deschis procedura falimentului – emis de registrul comertului;
- certificat care sa ateste achitarea obligatiilor catre stat pe ultimul trimestru, emis de ANAF;
- adeverinta privind forta de munca disponibila pentru locul de munca vacant – eliberata de AJOFM cu maxim 60 de zile inainte de depunerea cererii de eliberare a avizului de munca;
- fisa postului;
- organigrama – care prezinta functiile vacante si ocupate;
- dovada publicarii unui anunt pentru ocuparea locului de munca liber – intr-un cotidian de larga circulatie din Romania;
- oferta de angajare;
- proces-verbal incheiat dupa selectia efectuata de catre angajator – copie a acestuia, din care sa rezulte ca lucrătorul strain pentru care se solicita avizul este pregatit din punct de vedere profesional pentru a ocupa postul vacant;
- declaratie pe propria raspundere a persoanei straine – din care sa reiasa ca este apta de munca din punct de vedere medical, are cunostinte minime de comunicare in limba romana sau poate comunica intr-o limba de circulatie internationala;
- CV-ul persoanei straine;
- 2 fotografii tip ¾ ale persoanei straine;
- cazierul judiciar al persoanei straine;
- cazierul judiciar al angajatorului roman;
- copie a pasaportului valabil al persoanei straine;
- document de autorizare prevazut de lege – doar atunci cand este cazul.
Conform datelor disponibile pe site-ul IGI, pentru lucratorii sezonieri, dosarul trebuie sa mai contina, pe langa documentele mentionate anterior, urmatoarele documente:
- o declaratie autentificata a angajatorului, privind asigurarea conditiilor de cazare;
- documentul care atesta dreptul de proprietate sau folosinta asupra locatiei in care este asigurata cazarea lucratorului strain – doar daca persoanei i se asigura gratuit cazarea;
- contractul de inchiriere – doar daca persoanei i se asigura contra cost cazarea.
In cazul solicitarii unui aviz pentru un lucrator sezonier, angajatorul nu este obligat la indeplinirea conditiei conform careia locurile de munca vacante se pot ocupa de straini doar daca nu pot fi ocupate de cetateni romani, rezidenti permanenti in Romania sau cetateni ai statelor UE ori SEE.
In OUG 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, este mentionat faptul ca, in vederea incadrarii in munca a strainilor ca lucratori permanenti (art. 8, alin. 4) sau sezonieri (art. 12, alin. 3), la CV-ul persoanei straine se va atasa, daca este cazul, unul dintre urmatoarele documente:
- un atestat de recunoastere a studiilor necesare ocuparii locului de munca (eliberat de Ministerul Educatiei) sau o diploma de studii (eliberata de institutii de invatamant acreditate in Romania);
- documente care atesta pregatirea profesionala dobandita in afara sistemului de invatamant sau care dovedesc experienta profesionala – copii traduse si legalizate;
- atestat de obtinere (in Romania sau alt stat UE) a calificarii profesionale necesara pentru ocuparea locului de munca in cauza – copii traduse si legalizate.
Avand in vedere ca documentatia necesara obtinerii avizului de angajare se poate depune de catre orice persoana care are calitatea de reprezentant al angajatorului, antreprenorii prefera sa delege aceasta responsabilitate unor persoane specializate in acest domeniu, care au experienta in intocmirea unor astfel de dosare.
Ce taxe se platesc pentru eliberarea avizului de angajare?
In momentul eliberarii avizului, angajatorul achita o taxa in valoare de 100 de euro pentru lucratorii permanenti sau de 25 de euro pentru cei sezonieri. Taxele sunt platibile in lei, la cursul BNR din ziua efectuarii platii.
Obtinerea vizei de lunga sedere in scop de angajare – documente si taxe
Avizul de munca, odata ce este obtinut de catre angajator, ii va fi trimis persoanei straine pentru care s-a solicitat. Ulterior, aceasta va solicita viza de lunga sedere in scop de angajare la Ambasada sau Consulatul Romaniei. Aceasta viza acorda dreptul de sedere temporara in Romania si atesta dreptul de munca al strainului pe teritoriul tarii.
Pentru eliberarea vizei, lucratorul strain va depune urmatoarele documente la misiunea diplomatica a Romaniei sau la oficiul consular din tara sa de resedinta sau de domiciliu, in termen de 60 de zile de la data obtinerii avizului de angajare:
- cerere de eliberare a vizei;
- avizul de angajare pe care l-a primit de la angajator – copie;
- dovada conform careia detine mijloace financiare pentru a se intretine pe intreaga durata pentru care solicita viza – este nevoie de un nivel salarial minim brut garantat in plata;
- cazierul judiciar;
- asigurare medicala – valabila pe intreaga durata a valabilitatii vizei.
Ce taxe se platesc pentru eliberarea vizei de lunga sedere pentru angajare in munca?
Taxa de obtinere a vizei este de 120 de euro si se achita de catre persoana straina in tara in care aceasta solicita eliberarea documentului.