Conferinta Impactul si managementul migratiei cetatenilor straini in Romania
Perspective si solutii cu privire la managementul si performantelor lucratorilor straini. Care au fost cele mai importante subiecte adresate?
In luna decembrie 2021, compania noastra, TAKT Recruitment, a organizat in parteneriat cu PATROMIL (Asociatia Patronala a Producatorilor de Echipament Militar din Romania) si alaturi de CCIR (Camera de Comert si Industrie a Romaniei), conferinta Impactul si managementul migratiei cetatenilor straini in Romania – Perspective si solutii cu privire la managementul si performantelor lucratorilor straini.
Printre participantii la aceasta conferinta de afaceri s-au numarat autoritati publice din Romania si India, reprezentanti ai principalelor industrii din Romania care ar putea beneficia de forta de munca din strainatate, reprezentanti ai celor mai importante asociatii nationale de profil, precum si reprezentanti ai companiei TAKT Recruitment.
Printre acestia amintim:
- dnul Mihai Daraban -presedinte CCIR,
- Excelenta Sa Dna. Daniela Sezonov Țane, ambasadorul Romaniei in India, in Republica Populara Bangladesh si in Republica Federala Nepal,
- Excelenta Sa Dnul. Rahul Shrivastava, ambasadorul Indiei in Romania, Republica Moldova si Albania,
- dnul Lucian Rusu, presedinte ARPE (Asociatia Romana pentru Echipamente sub Presiune) si ROMATOM (Forumul Atomic Roman),
- dnul Radu Dinescu, presedinte UNTRR (Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania),
- dnul Adrian Sandu, secretar general, Membru al Consiliului Director ACAROM (Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania),
- dnul Valentin Stoica, vice presedinte ARACO (Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania),
- dnul Marius Bazavan, director general Bacolux Hotels SRL si Membru al Consiliului Director al FIHR (Federatia Industriei Hoteliere din Romania).
Conferinta a avut un ecou puternic in presa din Romania, dar si in randul participantilor, datorita agendei abordate, care a fost constituita din tematici actuale, de interes major in contextul in care se afla Romania astazi. Speakerii si reprezentantii companiei noastre, TAKT Recruitment, au prezentat solutii reale pentru problemele cu care se confrunta Romania in ceea ce priveste criza fortei de munca si procesul de angajare a lucratorilor straini non-UE.
In cadrul conferintei, printre alte subiecte de actualitate, a fost abordata in premiera in Romania problema eticii angajarii fortei de munca din strainatate.
Pentru a veni in sprijinul celor interesati de migratia cetatenilor straini in scopul stoparii crizei fortei de munca din Romania, care nu au reusit sa participe la aceasta conferinta, vom trece in revista subiectele discutate, alaturi de cele mai importante concluzii ale evenimentului.
Romania inca sufera din cauza lipsei fortei de munca si a muncitorilor calificati
Contextul in jurul caruia au fost stabilite tematicile de baza ale acestei conferinte este unul in care Romania se afla de o buna perioada de timp. Mai exact, odata cu migratia lucratorilor romani catre tari din Europa de Vest a aparut lipsa fortei de munca in Romania, pe mai multe sectoare. Conform unui comunicat emis de CCIR, cele mai afectate sectoare economice sunt: HoReCa, naval, constructii, IT, militar, transporturi, productie si prelucrare. Potrivit celor mai recente date de la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, la sfarsitul anului 2021 companiile din Romania aveau un deficit de 480.000 de angajati, cu 70% mai mult fata de anul 2020. Aceste date au fost confirmate de presedintele Asociatiei Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane, Bogdan Gabor, insa numarul real este cu mult mai mare, dupa cum a indicat inclusiv dnul Mihai Daraban, care vorbeste despre un deficit de aproximativ 2 milioane.
Pentru a veni in sprijinul angajatorilor, autoritatile au creat un cadru legislativ pentru a le permite sa recruteze personal din afara Uniunii Europene, crescand semnificativ contingentul anual stabilit.
Reticenta angajatorilor romani. Care este solutia?
Desi legea le permite si exista dovezi care sustin beneficiile angajarii lucratorilor straini non-UE, antreprenorii romani sunt inca reticenti atunci cand analizeaza posibilitatea recrutarii de personal din tarile asiatice. Cele mai multe intrebari in acest sens sunt legate de competentele partenerului de recrutare legate de obtinerea unor lucratori care sa faca fata cu succes cerintelor posturilor de munca vacante, de procesul de recrutare si indeplinirea conditiilor legale, recunoasterea calificarilor si certificarilor lucratorilor straini in Romania, integrarea cu succes a acestora la locul de munca, pastrarea angajatilor un timp indelungat, precum si temeri legate de plus valoarea adaugata companiei angajatoare pe termen lung si castigul financiar pe care il aduc lucratorii straini companiilor romanesti.
Pentru toate aceste probleme exista o singura solutie: colaborarea cu un partener de recrutare care furnizeaza servicii complete si care are experienta in gestionarea lucratorilor straini. Unul dintre obiectivele principale din cadrul conferintei a fost prezentarea avantajelor pe care le are o solutie structurata pentru servicii de recrutare si externalizare. In acest sens, o companie cu expertiza in gestionarea lucratorilor din India, asa cum este TAKT Recruitment, le poate oferi angajatorilor informatii esentiale privind procedura de recrutare a lucratorilor non-UE, precum si consiliere juridica sau fiscala. Concluzia unanima este aceea ca parteneriatul cu un furnizor de servicii de outsourcing din Romania este un mecanism eficient de reducere a costurilor angajatorului, dar si o solutie la reticentele angajatorilor romani.
Piata fortei de munca din Romania, care era oricum afectata, a inceput sa resimta efectele negative ale pandemiei, iar una dintre solutiile relansarii activitatii economice poate fi acoperirea deficitului de lucratori cu forta de munca din strainatate.
Tot in cadrul conferintei, dl. Mihai Daraban, presedintele CCIR, a subliniat faptul ca este momentul ca angajatorii romani sa apeleze la forta de munca la indemana, din zona Asiei, care poate oferi Romaniei muncitori calificati:
„E timpul sa iesim din acest doliu, cu ghilimele, dupa forta de munca pe care am pierdut-o, trebuie sa ne gandim la viitor si sa ne gandim cum suplinim acest deficit de forta de munca, cu toate ca sunt cam doua milioane de cetateni apti de munca existenti in Romania azi si care nu muncesc. Si de aici am avut grija sa scot acele categorii defavorizate. Vorbesc de apti de munca (…) Dar pana se vor trezi acei doua milioane de oameni la realitate cred ca trebuie sa apelam la forta de munca calificata mai ales din zona Asiei, pentru ca ne e mai la indemana”, a declarat presedintele CCIR.
India – sursa sigura de personal pentru angajatorii romani si oportunitate de afaceri pentru antreprenori
Din tarile din zona Asiei, angajatorii romani isi pot indrepta atentia catre India pentru lucratori apti sa ocupe posturile vacante din Romania, datorita numeroaselor beneficii pe care le pot aduce muncitorii indieni companiilor romanesti. Acestia sunt recunoscuti la nivel mondial pentru indemanare, experienta si loialitate. In plus, angajatorii romani se bucura inclusiv de sprijinul autoritatilor in ceea ce priveste migrarea fortei de munca din India in Romania, cu doua acorduri intre cele doua state in curs de finalizare, conform declaratiei E.S. Ambasadorul Indiei in Romania, Rahul Shrivastava, in cadrul conferintei:
„Atunci cand admirati mall-urile din Dubai sau autostrazile din Qatar, trebuie sa stiti ca ele sunt facute cu forta de munca din India. Atunci cand angajezi o persoana din India poti fi sigur ca aceasta dispune de o inalta calificare, are o bogata experienta in domeniul respectiv, indemanare si multa forta de munca. In plus, nu iti va crea probleme cu legea, este loial si foarte pasnic. Daca secolul XIX a fost dominat de schimburile de marfuri dintre diferite state, secolul XXI va fi dominat de o migratie masiva a oamenilor in cautarea unor noi oportunitati de munca. Romania si India impartasesc aceleasi valori in ceea ce priveste democratia, o societate deschisa si o economie de piata libera. In momentul de fata, ministerele muncii din cele doua state sunt in curs de finalizare a doua acorduri, unul privind asigurarile sociale ale celor care vin sa munceasca in Romania, iar celalalt privind migrarea si mobilitatea acestor persoane.”
La momentul desfasurarii conferintei, Consulatul Roman din India avea in lucru 6000 de aplicatii pentru eliberarea vizelor de munca a lucratorilor indieni care urmeaza sa fie angajati in tara noastra, pe langa alte 9000 de vize procesate in 2021.
De asemenea, conferinta a reprezentat un prilej pentru companiile romanesti, care au fost invitate sa incheie parteneriate cu oamenii de afaceri din India, potrivit apelului E.S. Ambasadorul Romaniei in India, Daniela Sezonov Tane:
„Cooperarea la nivel economic dintre cele doua state se inscrie, in mod clar, pe un trend ascendent, ca o recunoastere a dezvoltarii economice sustinute pe care India a avut-o in ultimii ani. Astfel, pentru Romania aceasta crestere economica inseamna noi oportunitati de dezvoltare ale afacerilor antreprenorilor din tara noastra. Din punct de vedere al fortei de munca, se resimte o nevoie acuta de personal necalificat, calificat sau inalt calificat. Astfel, invit companiile romanesti sa vina in India si sa incheie parteneriate cu oamenii de afaceri de aici pentru ca vorbim de o piata imensa cu un potential foarte mare.
Datele ONRC sunt relevante in ceea ce priveste succesul parteneriatelor cu India in mediul de afaceri, cu o valoare totala a schimburilor comerciale de 479.3 milioane de euro la sfarsitul lunii august a anului 2021. Totodata, cele mai recente date arata ca, in decembrie 2021, un total de 428 de companii din India activau in Romania, avand o valoare totala a capitalului social de 53.74 de milioane de euro. Asadar, exista perspective din acest punct de vedere.
Cere oferta recrutare
Industria de aparare din Romania cauta forta de munca in India
Unitatile de productie de echipament de tehnica militara din Romania nu au fost ocolite de criza fortei de munca, in special cand vine vorba despre muncitori calificati, iar solutia pe care a gasit-o PATROMIL a fost cautarea de lucratori din alte state. Asociatia Patronala Romana a Producatorilor de Tehnica Militara (PATROMIL) este formata din 60 de membri din sectoarele public si privat, care activeaza in industria de aparare. Totodata, PATROMIL are implicatii in mai mult de 100 de companii din Romania.
Prezent la conferinta desfasurata in parteneriat cu TAKT Recruitment, dl. Viorel Manole, director executiv al PATROMIL, a declarat:
„Am identificat cateva prioritati care ne-au determinat sa ne implicam in aceasta conferinta, desi domeniul securitate si aparare e un domeniu strategic, destul de secret. In tara noastra, forta de munca e imbatranita si se specializeaza foarte greu. Apoi, Romania este membru NATO si in discutiile cu ambasada Indiei am constatat ca nu e usor sa colaborezi cu o tara care nu este membru NATO si nici membru UE, dar care este o tara cu o industrie in plina dezvoltare, cu un program spatial, cu un program aeronautic foarte competitiv, iar noi dorim sa ne dotam cu foarte multe echipamente de ultima generatie. Ne confruntam cu problema lipsei de personal calificat. Avem tehnologii inalte, echipamente sofisticate ce trebuie mentinute, reparate, intretinute, cu o forta de munca batrana si redusa. Calea cea mai scurta este identificarea din timp a unor parteneri, plecand de la angajati si continuand cu firme cu care sa rezolvam provocarile cu care se confrunta si se va confrunta mai acut in anii ce vin industria nationala de aparare.”
India – pregatita sa asigure necesarul de muncitori pe piata din Romania
Nu doar industria de aparare din Romania poate beneficia de experienta lucratorilor indieni, ci si celelalte sectoare afectate de criza fortei de munca. India are oameni pregatiti in activitatile de productie, industrie, constructii si sectorul ospitalitatii, care pot face fata cu succes cerintelor angajatorilor romani, conform precizarilor efectuate in cadrul conferintei de catre dl. Raj Singh, CEO TAKT Recruitment:
„Am vorbit cu mai multi angajatori care si-au manifestat interesul pentru accesarea potentialului pietei de forta de munca din India, dar care doresc forta de munca calificata. Avem acorduri pentru formarea profesionala, pentru training cu mai multe firme de recrutare din subcontinentul indian. Solutiile noastre de recrutare a personalului includ cautarea si selectia, verificarea aptitudinilor si competentelor de baza, asistarea la semnarea contractului si obtinerea vizei pentru cei din India si Nepal.”
In sprijinul afirmatiilor domniei sale, vin declaratiile E.S. Daniela Sezonov Țane, ambasadorul Romaniei in India:
„Post-pandemie, Romania are nevoie acuta de forta de munca necalificata, slba calificata si inalt calificata. Daca in trecut tara noastra a fost absenta din aceasta piata, in timp ce state mai mici au beneficiat de forta de munca din India, acum nu ne putem permite sa ii ignoram pe cei din India care vor un loc de munca peste hotare. De aceea incurajam schimbul de specialisti si mobilitatea fortei de munca.”
Totodata, E.S. Rahul Shrivastava, ambasadorul Indiei in Romania, a asigurat angajatorii romani cu privire la competentele lucratorilor indieni si la plus valoarea pe care acestia o pot adauga companiilor din Romania:
„Cei mai multi muncitori se orienteaza catre tarile vestice, mai putin catre Romania, deoarece au lipsit ofertele mari din tara dumneavoastra. Companiilor romanesti care vor muncitori din India le transmit sa fie sigure ca angajeaza muncitori dedicati, calificati, care vor reprezenta valoare adaugata procesului de productie.”
In plus, majorarea contingentului face dovada faptului ca Romania este din ce in ce mai interesata de importul de forta de munca: „Daca in 2016 erau in jur de 1.500 de straini care veneau la munca, […] am ajuns acum la o suplimentare de 50.000 pe anul acesta si la o cifra record de 100.000 de lucratori pentru 2022. Alaturi de alte firme din industrie incercam sa ajutam companiile nationale cu forta de munca specializata”, apreciaza Cosmin Serban, director general in cadrul companiei TAKT Recruitment.
Astfel cum a indicat la finalul conferintei, dna Cozma Rozana – legal director al companiei TAKT Recruitment, „desi dureaza mult sa aducem oameni, timpul trece repede, iar din experienta acesti oameni se aduc, aceste dosare merg mai departe. In totii anii autoritatile au reusit sa elibereze toate avizele de munca din anul respectiv, singura varianta ce ne poate ajuta azi in mod real este sa mergem pe forta de munca din afara Uniunii Europene, fie ca recrutare, fie ca outsourcing.”
Concluziile Conferintei
Concluzionand, la finalul acestei conferinte putem mentiona cateva aspecte relevante pentru piata fortei de munca din Romania si pentru angajatori:
- Atat reprezentantii autoritatilor, cat si CCIR, sunt de acord, in unanimitate, cu faptul ca Romania poate iesi din criza fortei de munca, prin aducerea de lucratori straini din India – tara care poate livra muncitori necalificati, calificati si inalt calificati.
- Angajatorii au oportunitatea de a externaliza procesele care implica recrutarea catre organizatii cu expertiza si experienta in aducerea lucratorilor din India. Aceasta optiune le garanteaza angajatorilor faptul ca lucratorii recrutati se vor ridica la asteptarile lor din toate punctele de vedere, inclusiv al productivitatii, ca vor fi recrutati in mod etic si ca inclusiv personalul va fi multumit de locul de munca din Romania.