Angajarea lucratorilor straini non-EU: cele mai frecvente intrebari si temerile angajatorilor
Angajarea lucratorilor straini non-EU este o necesitate pentru angajatorii care se confrunta cu un deficit pe piata fortei de munca din Romania. Daca unii dintre angajatori sunt deja familiarizati cu personalul asiatic, cei care inca studiaza posibilitatea de a angaja astfel de lucratori au anumite intrebari si temeri.
Prin acest articol, ne propunem sa raspundem celor mai frecvente intrebari pe care le au antreprenorii romani in privinta angajarii de personal strain non-UE, oferind totodata si solutii pentru temerile acestora.
Cat de seriosi si muncitori sunt angajatii din tari asiatice?
Seriozitatea angajatilor asiatici este principalul motiv pentru care sunt apreciati in numeroase tari de pe glob. In plus, acestia sunt muncitori si isi respecta contractul de munca. Salariatii asiatici nu creeaza probleme la locul de munca, prefera sa isi ia concediu o data la doi ani si aleg sa munceasca ore suplimentare, ceea ce implica o productivitate crescuta.
Pentru asiatici, respectarea locului de munca si a angajatorului face parte din cultura, iar faptul ca in Romania au conditii de munca mai bune si salarii mai mari in comparatie cu tara de origine nu face decat sa garanteze loialitatea salariatilor non-UE.
Seriozitatea, stabilitatea si nivelul crescut de productivitate de care dau dovada lucratorii indieni si asiatici duc, in cele din urma, la dezvoltarea activitatii angajatorilor care opteaza pentru astfel de salariati.
Cum pot gestiona diferentele culturale?
A angaja personal indian sau din alte tari asiatice este o provocare pentru antreprenorii romani, care se tem si de diferentele culturale. Avand in vedere capacitatea muncitorilor asiatici de a se integra rapid in colectivitate si la locul de munca, aceasta temere este nefondata. Salariatii asiatici se integreaza rapid tocmai datorita culturii din care provin, dar si datorita experientei socio-profesionale pe care multi dintre ei au dobandit-o anterior in alte tari in care au lucrat.
Toleranta etnica a asiaticilor, precum si deschiderea lor catre multiculturalism sunt garantiile faptului ca salariatii care provin din astfel de tari se vor adapta fara probleme in Romania. In schimb, temerile angajatorilor ar trebui indreptate in directia salariatilor romani, deoarece unii dintre acestia sunt sceptici in ceea ce ii priveste pe strainii care provin din alte culturi.
Cum se va desfasura comunicarea cu angajatii?
Bariera lingvistica este un alt impediment de care se lovesc angajatorii romani. Insa, conform legislatiei in vigoare, pentru ca un lucrator strain sa poata primi aviz de munca in Romania este necesar sa cunoasca limba romana sau o limba de circulatie internationala la nivel conversational.
Foarte multi dintre muncitorii asiatici pot purta o conversatie in limba engleza, iar in cazul in care angajatorul identifica probleme din acest punct de vedere poate utiliza oricand un interpret. Mai mult, de intermedierea relatiilor de munca dintre angajator si salariati se poate ocupa chiar unul dintre angajatii straini, care cunoaste atat limba engleza, cat si limba vorbita in tara de origine a lucratorilor.
Ce obligatii am daca angajez personal din afara Uniunii Europene?
Pentru inceput, angajatorul se obliga sa plateasca taxele aferente documentatiei necesare pentru angajarea unui salariat strain. In rest, nu exista obligatii in plus fata de cele avute in cazul angajatilor romani. Concret, angajatorul se obliga sa asigure lucratorului strain salariul minim pe economie si sa ii respecte drepturile prevazute in legislatia muncii din Romania.
In plus fata de obligatiile legale, este necesar ca angajatorii sa ia in calcul si alte aspecte atunci cand doresc sa lucreze cu salariati straini. Este vorba despre asigurarea unui loc de cazare si transport catre locul de munca. Pe langa aceste beneficii minime, angajatorul poate oferi si altele in plus. In cele din urma, salariatii asiatici nu sunt pretentiosi si isi doresc doar sa fie respectati si sa li se ofere conditii decente.
Cum pot verifica daca firma care recruteaza lucratorii straini este serioasa?
Unul dintre beneficiile internetului este faptul ca ofera acces imediat la informatie. Astfel, motoarele de cautare pot fi utilizate de catre angajatori pentru a obtine informatii actuale cu privire la firma cu care se gandesc sa colaboreze pentru recrutarea lucratorilor straini.
In plus, apartenenta la diverse asociatii din industria de profil este o garantie a faptului ca firma care ofera servicii de recrutare este serioasa si respecta un Cod de Bune Practici in domeniul serviciilor de personal.
Avand in vedere informatiile furnizate, angajatorii romani nu au motive sa se teama atunci cand vine vorba despre recrutarea de personal asiatic pentru companiile pe care le reprezinta. In esenta, aceasta practica este extrem de avantajoasa pentru toate partile implicate, incepand cu angajatorii si lucratorii straini, pana la statul roman si compania care intermediaza si gestioneaza procesul de recrutare.