Criza de muncitori din Romania. Ce solutii exista?

Criză de muncitori din România. Ce soluții există?

Raspuns: recrutarea din tarile asiatice

Plecarea peste hotare a romanilor in cautarea unor joburi mai bine platite incepe sa-si arate din ce in ce mai mult efectele nedorite. Romania se confrunta azi cu una dintre cele mai grave crize de forta de munca. Angajatorii din unele sectoare, cum sunt constructiile, productia, HoReCa sau santierele navale se plang de o lipsa acuta de personal.

In aceste cazuri, una dintre putinele solutii o reprezinta recrutarea de lucratori din India si din alte tari asiatice.

Criza s-a agravat in ultimii ani

In 2019, la un deceniu de la criza economica mondiala, cand au fost inregistrate numeroase falimente si concedieri, Romania s-a vazut prinsa intr-o criza a fortei de munca. Principalele motive care au dus la aceasta situatie au fost: migratia masiva in Occident, imbatranirea populatiei si deprofesionalizarea tinerilor.

Populatia apta de munca din Romania a simtit „gustul” salariilor mari din Marea Britanie, Germania, Franta sau Olanda, unde de asemenea se inregistreaza un deficit al fortei de munca, astfel ca, rand pe rand, oamenii au plecat, singuri sau impreuna cu familia.

Potrivit unor studii recente, Romania se afla pe locul doi la nivel mondial in ceea ce priveste lipsa personalului specializat, dupa Japonia. Nu mai putin de un milion de oameni este deficitul fortei de munca din tara noastra, sustin patronatele din Romania.

Care sunt domeniile cele mai afectate?

In prezent, criza fortei de munca loveste in aproape toate sectoarele de activitate, dar cele mai mari probleme se inregistreaza in randul specialistilor inalt calificati din servicii si HoReCa. Nici in cazul constructiilor lucrurile nu sunt mai optimiste. In acest sector, ar mai fi nevoie de circa 300.000 de lucratori calificati sau necalificati. Din cauza ca, in special in timpul verii, cand este cea mai mare nevoie de oameni in acest sector, patronii nu gasesc forta de munca, sunt nevoiti sa-si amane investitiile sau chiar sa le stopeze.

Presati sa gaseasca o solutie la aceasta problema grava, unii angajatori au luat in calcul angajarea fortei de munca din strainatate, mai exact din Asia. In prezent, pe santierele din Romania lucreaza cateva mii de muncitori de pe acest continent, dar cu siguranta numarul lor va creste, daca autoritatile romane nu vor reusi sa infraneze fenomenul migratiei masive si sa-i ajute pe tineri sa urmeze cursuri de specialitate, inclusiv prin invăatamantul dual.

In luna august a acestui an, Guvernul a anuntat ca vrea sa dubleze numarul de noi muncitori straini care vor fi acceptati in tara, adica 50.000 de oameni din afara granitelor vor fi ajutati sa se integreze si sa munceasca in Romania. Printre cei mai interesati de ofertele de lucru sunt indienii si alte popoare asiatice. Acestia sunt atrasi de salariile mai mari fata de cele practicate in statele lor si de conditiile mai bune de trai.

In 2020, plafonul de lucratori a fost stabilit la 30.000, iar pana la finele anului au fost eliberate peste 27.000 de avize de angajare, adica aproximativ 91%, conform Inspectoratului General pentru Imigrari.

In acest an, cererea pentru eliberarea avizelor de angajare a crescut in primul semestru cu 27,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

O solutie pentru economia nationala: muncitorii din Asia

Si in industria hoteliera sunt probleme grave in materie de personal. Pentru ca multi oameni care activau in acest domeniu au plecat in strainatate ori s-au indreptat catre alte sectoare, Romania i-a primit pe muncitorii din afara Uniunii Europene care sa ocupe posturile vacante.

„Ne bazam tot mai mult pe muncitorii straini, pentru ca nu avem alternativa interna”, a declarat pentru Agerpres, Calin Ilie, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, in timpul inaugurării unui hotel din Bucuresti, in luna august a acestui an.

Nu doar in constructii sau HoReCa se resimte lipsa fortei de munca, ci si in domeniul militar sau naval. Si pentru ca lucrurile nu par sa se imbunatateasca, printre  solutiile preferate de angajatori  o reprezinta, asadar, recrutarea muncitorilor din Asia. Avantajele oferite de ei  sunt urmatoarele: sunt disciplinati si  muncitori, le place munca in echipa, cunosc limba engleza, sunt punctuali si isi respecta indatoririle. Patronii imbratiseaza aceasta alternativa, solicitand cresterea plafonului de muncitori si simplificarea procedurilor de aducere a strainilor in Romania.

In concluzie, criza muncitorilor din Romania este departe de a se incheia, ea aliniindu-se la tendinta globala a lipsei fortei de munca generata de imbatranirea populatiei. Pentru tara noastra, o solutie o reprezinta muncitorii din Asia, Guvernul suplimentand in acest an plafonul muncitorilor straini la 50.000, cu 20.000 mai multi decat anul trecut.

Cere oferta recrutare
logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.

logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.