Firmele din Romania recruteaza din ce in ce mai mult personal calificat din afara tarii

Firmele din România recrutează din ce in ce mai mult personal calificat din afara țării

­­­­­Pentru a acoperi lipsurile inregistrate pe piata fortei de munca, in ultimii ani autoritatile romane au suplimentat contingentul lucratorilor straini. In acest an, in Romania au acceptul autoritatilor sa se angajeze 50.000 de persoane din afara tarii, cu 20.000 mai multe decat in 2020.

Daca majoritatea strainilor care vin in Romania se angajeaza in Constructii si HoReCa, unde nu este nevoie, in general, de personal calificat, exista si firme ce solicita ajutor din afara pentru pozitii care necesita experienta si chiar aptitudini de lider, in sectoare precum design de mobila, de exemplu.

Plecarea romanilor peste granita si scaderea natalitatii au condus Romania catre o criza a fortei de munca fara precedent. Angajatorii ofera posturi atat pentru muncitorii calificati, cat si pentru cei necalificati, dar locurile raman vacante mult timp, in asteptarea doritorilor.

Ce locuri de munca sunt disponibile pentru lucratorii straini calificati?

Pentru persoanele straine, locurile de munca disponibile sunt din toate domeniile de activitate: agricultura, constructii, petrol si gaze, industrial, logistica, naval, comert sau IT. Posturile sunt atat pentru persoane calificate, cat si pentru cele necalificate.

Anul trecut, pana la 30 septembrie 2020, in plina pandemie, peste 7.000 de muncitori straini au cerut sa lucreze pe santierele din Romania [3]. Dintre acestia, 3.500 sunt calificati, iar restul sunt necalificati, care au dorit sa ocupe posturi in activitati precum demolarea cladirilor sau taierea materialelor de constructii.

Interesul angajatorilor romani in privinta importului de forta de munca din Asia a crescut in aproape toate domeniile, exceptand HoReCa si industrial, care au inregistrat scaderi in 2020, din cauza restrictiilor impuse de autoritati. Astfel ca, anul trecut a existat interes pentru personal asiatic in urmatoarele sectoare de activitati din Romania:  agricultura, zootehnie, service auto, productie din fabrici, constructii si chiar SPA sau saloane de infrumusetare.

Cea mai buna varianta pentru a avea parte, ca angajator, de o experienta placuta in privinta recrutarii, este de a apela la o agentie de recrutare a fortei de munca. Agentia identifica personalul care indeplineste toate cerintele, obtine permisul de munca si viza de lunga sedere si le ofera angajatilor straini consultanta pentru obtinerea permisului de sedere.

Firmele de recrutare intermediaza plasarea fortei de munca in Romania din tari precum: India, Pakistan, Vietnam, Nepal, Bangladesh, Turcia, Sri Lanka etc., in diverse domenii de activitate.

Care sunt procedurile pentru angajarea persoanelor calificate non-UE?

In ultimii ani, firmele romanesti isi manifesta din ce in ce mai mult interesul de a angaja personal din tarile aflate in afara Uniunii Europene, mai ales de pe continentul asiatic. In acest caz, este nevoie de parcurgerea catorva etape, printre care se numara si aceea a obtinerii unui aviz de angajare de la Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI). Daca se depaseste contingentul stabilit de Guvern pentru anul in curs, angajatorii nu mai pot face angajari din statele care nu sunt membre UE. Din acest motiv, este nevoie de o planificare a salariatilor cu mult timp inainte, in vederea ocuparii locurilor de munca vacante, iar formalitatile ar fi indicat sa inceapa inca de la debutul anului.

In vederea obtinerii unui aviz de angajare, respectivul angajator trebuie sa indeplineasca anumite criterii, printre care: sa dovedeasca desfasurarea efectiva a activitatii care este compatibila cu locul de munca pentru care solicita angajarea unui strain, sa nu fi fost sanctionat in ultima jumatate de an pentru angajare ilegala sau munca nedeclarata si sa aiba achitate la zi toate obligatiile la bugetul de stat. Avizul se elibereaza in 30 de zile de la inregistrarea cererii, dar uneori este nevoie si de informatii suplimentare. Dupa ce angajatorul obtine avizul de angajare, strainul va trebui sa obtina viza de lunga sedere, care se acorda de misiunea diplomatica din tara sa, pentru care este nevoie de alte documente.

Concluzia ar fi ca plecarea in strainatate a romanilor care ocupau posturi ce necesitau calificare atrage dupa sine nevoia firmelor de a ocupa posturile vacante cu forta de munca din afara, in lipsa cererii din partea romanilor. Printre strainii care manifesta cel mai mult interes in accederea pe piata muncii din Romania se numara popoarele asiatice, care sunt atrase de salariile de aici si de conditiile de munca net superioare celor din statele lor.

Cere oferta recrutare
logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.

logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.