Guvernul Romaniei a suplimentat contingentul de lucratori straini. Care ar putea fi motivele acestei decizii?

Guvernul României a suplimentat contingentul de lucrători străini. Care ar putea fi motivele acestei decizii?

­­­­­Guvernul Romaniei a suplimentat contingentul de lucratori straini pe piata fortei de munca ­­­­­romanesti cu inca 25.000, astfel ca numarul este dublu fata de cel aprobat initial, la finele anului 2020, cand plafonul a fost stabilit la 25.000. Practic, in 2021, 50.000 de muncitori din strainatate se pot angaja pe locurile vacante din diverse sectoare de activitate din Romania.

Muncitorii straini ar putea ajuta la diminuarea crizei nationale de forta de munca

Potrivit Evenimentul Zilei, Romania va avea nevoie pana in anul 2025 de aproximativ 3 milioane de angajati, cea mai mare necesitate fiind in sectorul constructiilor (285.000 de angajati), urmat de cel al Sanatatii si al produselor farmaceutice (118.000), precum si al Industriei Auto si de componente. Aceeasi sursa mentioneaza ca, din acest numar, 1.3 milioane de persoane ar trebui sa aiba studii universitare, iar cele cu studii medii se situeaza la 1.05 milioane.

In 2021, statisticile nu arata deloc bine pentru piata muncii din Romania. La inceputul lunii august, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) anunta, pe baza datelor furnizate de la agentii economici din toata tara, ca erau disponibile 22.058 locuri de munca. La inceputul lunii septembrie, insa, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, eJobs, anunta ca sunt disponibile 103.000 de locuri de munca in tara si alte 31.000 pentru strainatate [3].

In aceste conditii, este de inteles de ce autoritatile sunt interesate de sporirea numarului de straini care sa lucreze in diverse domenii de activitate romanesti: suplimentarea contingentului raspunde necesitatii de a fi asigurata forta de munca acolo unde nu poate fi acoperita de muncitorii romani, prevenind totodata situatiile in care strainii ocupa locuri de munca fara forme legale.

Criza fortei de munca romanesti este departe de a se incheia, mai ales ca statisticile arata ca anual pleaca din tara aproape 200.000 de romani.

Ce categorii de lucratori straini pot fi incadrati in munca?

Legislatia in vigoare defineste strainul ca o persoana care nu are cetatenie romana sau a unui stat membru UE, a Spatiului Economic European, precum si cetatenia Confederatiei Elvetiene. Potrivit Ministerului Muncii, in limitele stabilite anual, pe teritoriul Romaniei strainii pot fi incadrati pe urmatoarele categorii:

  • lucrator permanent – strainul poate avea contract pe perioada nedeterminata sau determinata;
  • stagiar – este titularul unei diplome de invatamant superior sau o urmeaza intr-o tara terta si participa la un program de stagiu in Romania, pe o perioada determinat, pentru a se pregati profesional si a obtine o calificare sau pentru a deprinde limba si cultura;
  • lucrator au pair – presupune ca un strain sa fie incadrat temporar in munca de o familie-gazda, pentru a cunoaste limba, in schimbul activitatilor de ingrijire a copiilor;
  • lucrator sezonier – care se angajeaza sa presteze o activitate care se desfasoara in functie de succesiunea sezoanelor;
  • lucrator transfrontalier – un strain care este cetatean al unui stat ce are frontiera comuna cu Romania si care isi are domiciliul in zona de frontiera poate fi incadrat in munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
  • lucrator inalt calificat;
  • lucrator detasat – strain detasat temporar de intreprindere;
  • lucrator ICT – persoana care se transfera in cadrul aceleiasi companii;
  • personal cu calificare speciala – este cazul profesorilor universitari, cercetatorilor si personalului stiintific care au activitate academica in Romania.

Cati lucratori straini sunt sau urmeaza sa fie angajati in Romania?

La ora actuală, cifrele arata ca sunt circa 55.000 de muncitori straini in Romania, dintre care 14.000 provin din UE, Europa de Sud-Est si Elvetia, iar restul provin din afara continentului european. Ca si cetatenie, majoritatea sunt turci (7.500), urmati de cei din Republica Moldova (4800) si de cetateni din Vietnam (4.700).

De la inceputul anului 2021 si pana la finalul lunii iulie, au fost eliberate 17.196 avize de angajare [7], ceea ce inseamna un procent de 68.7% din totalul locurilor alocate.

In ceea ce priveste domeniile de activitate in care prefera sa se angajeze strainii, procentul majoritar este ocupat de constructii, urmat de restaurante si de transportul de marfuri.

Procedura de angajare a strainilor de catre persoanele fizice si juridice din Romania consta in parcurgerea a patru etape: obtinerea unui aviz de angajare, a unei vize de lunga sedere, a dreptului de sedere, precum si eliberarea unui permis in scop de munca sau de detasare.

O scurta concluzie a acestui articol ar fi ca suplimentarea contingentului de lucratori straini in Romania are rolul de a acoperi deficitul care se inregistreaza in acest domeniu. Strainii se angajeaza in special in domenii de activitate precum constructii sau HoReCa.

Cere oferta recrutare
logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.

logo

Va vom suna inapoi dacă apelul este primit in afara orelor de program. Apelurile ar putea fi inregistrate.